Translate My Web

20 Ιουν 2014

Ασφαλίστε το προσωπικό της επιχείρησης σας


Τι είναι τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, ποιες φοροαπαλλαγές ισχύουν


Στις περισσότερες περιπτώσεις η ιδιωτική ασφάλιση είναι προσωπική υπόθεση. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, όμως, εδώ και χρόνια παρέχουν με ιδιαίτερα μικρό κόστος ολοκληρωμένα προγράμματα ομαδικών ασφαλίσεων προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και του προσωπικού της. Ακόμη και σήμερα, που λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης πολλές επιχειρήσεις έχουν περικόψει επιπλέον παροχές όπως οι ομαδικές ιδιωτικές ασφαλίσεις, τέτοια προγράμματα διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των ατομικών ασφαλίσεων, έστω και αν πλέον σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν και οι ίδιοι στο κόστος της ασφάλισης.  
Ειδικότερα, επειδή στις ομαδικές ασφαλίσεις η κάλυψη γίνεται μέσω ενός συμβολαίου το κόστος τους είναι πολύ χαμηλότερο από ένα ιδιωτικό, με τα ασφαλιστικά ποσά να παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Συνήθως στα ομαδικά ασφαλιστήρια δεν απαιτούνται αποδεικτικά ασφαλισιμότητας, ενώ στα περισσότερα συμβόλαια εκτός από τον εργαζόμενο μπορούν με ένα μικρό επιπλέον κόστος να ενταχθούν και μέλη της οικογενείας του. 
Τα προϊόντα ομαδικής ασφάλισης εργαζομένων μπορούν να αφορούν είτε ασφάλειες ζωής με προστασίας εισοδήματος, είτε ασφάλειες υγείας ή ακόμη και συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Φορολογικά κίνητρα  
Σε αντίθεση με τα ασφάλιστρα των ατομικών ιδιωτικών ασφαλίσεων, για τα οποία έχουν καταργηθεί όλα οι φοροαπαλλαγές, στα ομαδικά ασφαλιστήρια ισχύουν ακόμη διάφορα φορολογικά κίνητρα και συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.4172/2013 απαλλάσονται: 
   - Το 100% των ασφαλίστρων που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζομένου στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων και
   - Tα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργοδότη για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη του υπαλληλικού του προσωπικού ή για την κάλυψη του κινδύνου ζωής ή ανικανότητάς του στο πλαίσιο ασφαλιστηρίου συμβολαίου, μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο.
Επιπλέον, και ειδικά για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα σημαντικό είναι το φορολογικό όφελος και με την λήψη του ασφαλιστικού ποσού. Αρκεί να πούμε πως αν μια επιχείρηση επιθυμεί να ανταμείψει τους εργαζομένους της με τη μορφή bonus το ποσό αυτό εντάσσεται στην φορολογική κλίμακα του εργαζομένου με την φορολογική επιβάρυνση –ειδικά αν συνεκτιμηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης- μπορεί να φτάσει ακόμη και το 48%-49%.
Αν αντίθετα, το ποσό αυτό που θέλει να καταβάλει η εταιρεία χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος, τότε αν ο εργαζόμενος εισπράξει το ασφάλισμα στη λήξη του συμβολαίου τότε θα φορολογηθεί με 10% για τα πρώτα 40.000 ευρώ και με 20% για το επιπλέον ποσό. Αν σπάσει πρόωρα το συμβόλαιο του τότε θα επιβαρυνθεί με φόρο 15% για τα πρώτα 40.000 ευρώ και 30% για το υπόλοιπο ποσό. 
Κώστας Κετσιετζής 

moneyguru.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου